Защо лукът е добър за вас?

Защо лукът е добър за вас?

Лукът принадлежи към семейството на растенията Allium, което включва също чесън, чесън и праз. Тези зеленчуци имат характерни остри аромати и някои лечебни свойства.

Лукът варира по размер, форма, цвят и аромат. Най -често срещаните видове са червен, жълт и бял лук. Вкусът на тези зеленчуци може да варира от сладки и сочни до остри, пикантни и остри, често в зависимост от сезона, в който хората ги растат и консумират.

Земеделските производители отглеждат алиум зеленчуци от векове. Според организацията за храни и земеделие на Организацията на обединените нации Китай е най -големият производител на лук по целия свят.

Общо е известно, че нарязването на лука причинява воднисти очи. Лукът обаче може да осигури и потенциални ползи за здравето. Те могат да включват намаляване на риска от няколко вида рак, подобряване на настроението и поддържане на здравето на кожата и косата.

В тази статия обсъждаме възможните ползи от лука, тяхното хранително съдържание и как да включим повече от тях в диетата.

Ползи

лукът може да има положителни ефекти върху няколко различни аспекта на здравето.

Профилактика на рак

Изследователите са изследвали широко зеленчуците на алиума във връзка с рака, особено рак на стомаха и колоректалните.

Проучване от 2019 г. в Азиатско -Тихоокеанския журнал за клинична онкология сравнява 833 души с колоректален рак с 833 души, които не са имали болестта.

Изследователите установяват, че рискът от колоректален рак е 79% по -нисък при тези, които редовно консумират зеленчуци на алиум, като лук.

Експертите не разбират напълно точния механизъм, чрез който някои съединения в лука инхибират рака. Някои хипотезират, че лукът инхибира растежа на тумора и клетъчната мутация.

Една чаша нарязан лук също осигурява най -малко 13,11% от препоръчания от възрастен дневен прием на витамин С. Като антиоксидант, този витамин помага да се противопостави на образуването на свободни радикални съединения, които имат връзки с рак.

Един преглед от 2015 г. установи обща връзка между увеличената консумация на зеленчуци на Allium и намален риск от рак, особено ракови заболявания на стомаха и стомашно -чревния тракт.

Авторите отбелязват, че има съединения, наречени органосулфури в лука, някои от които потискат аспекти на растежа на тумора. Те обаче заключават, че не всички органосулфури имат антиоксидантни свойства.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди кои съединения в лука имат защитни ефекти срещу рак.

Прегледът също подчерта пропуските в изследването до момента. Авторите предположиха, че лукът и други зеленчуци на Allium не предотвратяват изолация на рака, но работят в тандем с други фактори на начина на живот, за да намалят риска.

Те също така съветваха, че докато изследванията разкриват някои връзки между консумацията на зеленчуци на Allium и намаления риск от рак, сумата, която човек трябва да консумира, за да получи максимална полза, все още не е ясно.

Кожа и коса

Като добър източник на витамин С, лукът може да поддържа изграждането и поддръжката на колаген.

колагенът осигурява структура на кожата и косата.

Умереност на кръвното налягане

Преглед от 2019 г. установи, че кверцетинът, съединение в кожата на лука, има връзки към по -ниско кръвно налягане, когато изследователите го извличат и го прилагат като добавка.

Въпреки това, проучването не изследва потенциалните ефекти върху кръвното налягане на храненето на лука като част от диетата, а не да приема кверцетин в добавка.

Хранене

Лукът са храна с гъсти хранителни вещества, което означава, че те са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, докато са с ниско съдържание на калории.

Една чаша нарязан лук осигурява:

 • 64 калории
 • 14,9 грама (g) въглехидрати
 • 0,16 g от Мазнини
 • 0 g холестерол
 • 2.72 g фибри
 • 6.78 g захар
 • 1.76 g протеин

Лукът са добър източник на следващите хранителни вещества, според препоръчителните дневни надбавки (RDA) и адекватните стойности на приема (AI) от диетичните указания за американците:

лук също съдържа малки количества:

 • Антиоксидантите кверцетин и сяра

рискове

лукът представляват малко рискове за хората, които ги ядат.

Въпреки това, някои хора могат да имат алергия или нетърпимост към лука. Всеки, който изживее реакция, след като ги изяде, трябва да е сигурно да потърси медицинска помощ.

Прочетете повече за симптомите на хранителни алергии тук.

Защо нарязването на лука причинява сълзи?

Лукът има репутация да кара хората да плачат по време на процеса на рязане или рязане. Този отговор възниква поради наличието на газ, наречен Syn-Propanetial-S-оксид.

Този химикал е сложна течност, която действа като лакриматорно средство, което означава, че причинява сълзи или ужилва очите геларекс капсули цена.

За да намалите сълзите по време на рязане, Националната асоциация на лука препоръчва да охлажда лука за 30 минути, след което да отрежете горната си част. След това човекът трябва да обели външния слой на лука и да остави корена непокътнат, тъй като тази част има най -висока концентрация на лакриматорни средства.

Въпреки сълзите, които могат да произведат, лукът може да бъде здравословно допълнение към всеки план за хранене. Въпреки това, общият модел на хранене на човек е най -важен за предотвратяване на болести и добро здраве.

Тук научете повече за връзката между лука и сълзите.

Диета

Когато избират лук, хората трябва да търсят тези, които са сухи и твърди с малко или никакъв аромат, преди да се отлепят.

Включването на лук в ястие е чудесен начин да се засили аромата, без да добавяте калории, мазнини или натрий.

Лукът е основен в много кухни и допълват повечето ястия. Хората могат да използват суров нарязан лук в сандвич пълнеж или като гарнитура на салата. Този зеленчук също прави вкусно допълнение към салса и спадове.

здравословните рецепти, които включват лук като основна съставка, включват:

 • Маринованият лук
 • Испански омлет от картоф и лук
 • Млечни продукти -Проверен лук потапяне

Те също имат вкус, когато хората сотират, пекат, скара или ги карамелизират.

Въпреки че лукът прави чудесно допълнение към балансирана, здравословна диета, хората трябва да ядат различни храни, а не да се концентрират върху индивидуалните възможности.

Q:

Пролетният лук ли е толкова питателен, колкото обикновеният лук?

A:

Те са сходни в хранителното си съдържание, но пролетният лук съдържа повече антиоксиданти, получени от растения, отколкото лук на луковете, тъй като листната зелена част на растението е по-обширна.

Пролетният лук също съдържа витамини от В и много минерали, включително мед, желязо, манган и калций. В допълнение, листната зелена част на растението е добър източник на фолиева киселина.

Въпреки това, тъй като хората са склонни да използват пролетния лук като подправки и в по -малки количества, отколкото лук лук, приемът на хранителни вещества обикновено е по -малък.

Отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

 • Хранене/диета

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Процент от ежедневното изискване при възрастни
витамин С (RDA) 13.11% за мъже и 15,73% за жени
Витамин В-6 (RDA) 11.29–14.77%, в зависимост от възрастта
Манган (AI) 8,96% за мъже и 11,44% за женски

Contents

Shopping Cart
Take These Deals Home For ChristmasPlace an order for 5 and get 3 additional designs

We’re spreading some Christmas cheer across our entire range. Get up to 20% off selected items - sale ends January.